spor

Boks Teknikleri Nelerdir?

Boks Teknikleri Nelerdir?
yazan mustafa

Özel eldivenlerle iki kişi tarafından karşılıklı vurma yoluyla belirli kurallara bağlı olarak yapılan ve kendine özgü boks teknikleri olan bir spor dalıdır.

Kuralları nelerdir?

Genel olarak üçer dakikalık on beş raund olarak belirlenmiş olan müsabakalarda, boksörler dişlik ve başlık kullanmak zorundadır. Ayrıca vücudun diğer kısımlarını korumak için koki kullanmalıdır. Boks yarışmasına katılan bir bireyin kilosu rakibinin kilosuyla aynı olmalıdır. Çünkü boksörler kilo durumuna göre sıkletlere ayrılmıştır.

Her boksör müsabakadan önce tıbbi kontrolden geçmiş olmalıdır. Müsabakalar; minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler olarak dört kategoride yapılır. Gençler kategorisinde yer almış bir birey ayrıca büyükler kategorisindeki müsabakalara da katılma hakkına sahiptir. Boksör olabilmek 34 yaş sınırına tabi tutulmuştur.

Müsabakayı kazanan ise en fazla puana sahip olup olmadığı ölçülerek belirlenir. Eğer boksörlerden biri kendi isteğiyle müsabakadan çekilmeyi kabul ederse yenilmiş olarak kabul edilir. Konulmuş kuralların ihlal eden bir boksör ise orta hakem tarafından üç kez uyarı aldıktan sonra diskalifiye edilir.

Teknikleri nelerdir?

Müsabakalarda; atak, savunma, karşı atak olarak başlıca üç hareket bulunur. Vuruşlar ise direk, kroşe, aparkat, swing olarak ayrılır. Savunma eller ile bel, omuz, vücut ve ayaklarla yapılır. Boksörün savunmadan sonra tekrar atak yapacak biçimde hazır bulunmasına ise biomekanik savunma denir.

Boksörün rakibinin vuruşlarına set çekmesi ise sağa ve sola eğilerek vuruşlardan kaçması ile gerçekleşir. Savunmada ve hücumda boksörün dengesini tam olarak sağlayacak olan duruş şekli ise gard olarak adlandırılır.

Gard ise düz gard, sol gard, sağ gard olarak ayrılır. Düz gard, yeni öğrenen bireylerle vuruş yaparken kullanılır. Sol gard sol kol ilerde tutularak yapılırken sağ gard sağ kol ilerde tutularak yapılır. Gard pozisyonunda amaç; çenenin sağ ve solunu, diyaframı ve karaciğeri mümkün olduğunca en iyi şekilde korumaktır.

yazar hakkında

mustafa

teknoloji meraklısı zât-ı muhterem.